Dec 28, 2008

~~Jet lag~~

Saya masih mengalami jet lag, walaupun sudah 4 hari saya berada di sini, uhuks. Terseksa jiwa raga, bila tengok orang lain dah tido dengan nyenyaknya, sedangkan diri sendiri masih terkebil kebil tak boleh lelapkan mata, sudahnya bangun pagi pada pukul 10 am - 11 am. Owh, sungguh tidak bagus rutin itu, akan diperbetulkan mulai dari hari ini, ganbatteeeee!!!!!

Dec 2, 2008

~~A.K.A.N.D.A.T.A.N.G.~~


P.E.R.C.U.T.I.A.N.K.U.L.I.T.T.E.R.B.A.K.A.R.M.E.N.Y.E.R.O.N.O.K.K.A.N. (^-^)

Nov 24, 2008

~~ermm..ermm..~~

Salaam all,

Today sangatlah tak best ok. Rasa mengantuk menyelubungi pagiku, dengan cuaca yang ala2 suram tak suram, sejuk tak sejuk... dengan drizzle nye lagik, aircond kt ofis ni pulak terlebih sejuk arini, sudah cukup untuk buatkan mata ni terbuka separuh jek. Planning permit nye drawing ni pulak tiba2 nampak cam jadi 2, design staircase yang simple ni pun tkleh nak resolve, heh.... telinga pun dh jadi tak dgr, semua org kat ofis ni yang cakap dgn aku kena ulang 2 kali, huhu..sangatlah kronik ok...

Itula, padan muka diri seniri, semalam tdo lambat, pulun tgk Anugerah Skrin kt webste TV3 sampai kol 1 lebih, kol 3 lebih dh bgn sahur, pastu jadi tdo tak tdo.....uwaa, anyone ada suggestion tak how to shutdown a brain time nak tdo, I mean betul2 shutdown! Baru la tdo lena kan.. Istilah tdo lena dalam hidupku mmg ada terjadi, tp bila 2-3 ari tak tdo sbb pulun buat design, bukan tdo lena dah, tdo mati terus.. huhu!

Hmm... busan, busan... Im really looking forward to go for a vacation... (^-^), dats why kot ala2 nak tak nak jek buat keja, kehkeh.... Huh, ada keja baru menanti.. occay people, da!

Nov 21, 2008

~~ I think I need it~~

I took an early off from the office today, since I finished all the works given. Feel so tired lately, summer means a night time is short, and that's the reason why I dont get enough sleep since few weeks back, hmmm.....

I think I need a break, and abang insisted me to do so... after a year of hectic tense busy life... huhu... what to do, this is the path I chose... and I have to cling to it. Well people, yeah Im gonna take a break... off from Melbourne for a while, where to? Wherever I feel like going to (^-^)....

Nov 20, 2008

~~Ape ke hal??!!~~

Tak puas hati!!! Hish, ape ke hal nye diaorang nih pulun nak bawak jugak si Shah Rukh Khan tu ke Malaysia untuk majlis anugerah gelaran 'Datuk' tu? Tak paham sungguh aku, nak kata dia bagi sumbangan yang maha besar kat Malaysia, seingat aku takde pulak, nak kata warganegara, tak jugak, setakat datang berlakon tergedik sana sini ade la, pulun sepulun nye, ntah apa2, perabihkan duit rakyat jek, ni lah dia, 'kera di hutan di susukan, anak di rumah mati kelaparan' ....

Dari perabehkan duit kat dia, baik spend the money untuk anak2 Malaysia seniri, nun kat Sabah nun, ramai yang tkleh amik exam sebab takde Mycard, guna duit tu untuk tolong diaorang daftar kat JPN lagi bagus.....hmm, iskh, kesian kat orang yang pendek akal nih!!

~~Breakfast @ Carlton Garden~~


We had this special event few weeks back, hosted by Mummy Basha. There were approx. 10 of us who joined this unforgettable moment. The weather also were so lovely + nice calm breeze... with the list of delicious menu (^-^) :

* Bihun singapore
* Sandwiches
* Cucur udang
* Vanilla & chocolate donuts
* Pizza
* Juices
* Teh tarik!!

Thanx to everyone for those yummy foods!


Nov 13, 2008

~~A.D.E.L.A.I.D.E~~








More pics....enjoy!! (^-^)

Nov 11, 2008

~~Uhuks~~

Uhuks.. penatnya arini, busan, lapar, ngantuk & segala-galanya lah! Since kelmarin, dari pagi sampai ke petang mengadap drawings jek, uwaaa...

Ahah, kepada followers blog ini, nak update pasal my vacation kan, kan... minta mahappp, tak terbuat lagi kerja2 menyusun gambo, InsyaAllah ada kelapangan nanti ada ler tu, kehkeh.. ni ada kt opis, takleh lebih2, nanti bos nampak kena potong gaji.... (^-^)

Occay people, takecare deh... muaahsss

Nov 3, 2008

~~ Asal-usul seluar tampal~~

Pada suatu hari yang indah, aku berjalan-jalan berdekatan dengan kawasan rumah setelah pulang dari rumah terbuka bersama teman serumahku. Menikmati bunga-bunga yang berwarna-warni yang sedang berkembang cantik pada musim bunga kali ini, owh indahnya. Sekilas pandang aku ternampak sepohon pokok bunga mawar yang sedang merimbun dengan bunganye, 2 kali pandang memang confirm bunga mawar, heeeee "Wahhh, cantiknye", terdetik dalam hati. Disebabkan ada camera di tangan, tanpa melengahkan masa lagi terus la snap gambar bunga2 itusss...... Setelah puas aku pun meneruskan perjalanan, tiba2 kakiku tersadung kayu, imbangan pun hilang dan badanku melayang-layang jatuh, "gedebuk", macam nangka busuk lagaknya. Adusssss, sakit tak hengat, tapi aku tetap maintain cun (^-^). Aku bernasib baik kerana tiada orang lalu lalang ketika itusss. Teman serumahku blur seketika, nak gelak ke taknak, heh, sakitnya Tuhan je yang tahu, disebabkan aku hendak menyelamatkan camera yang berada di tangan, lututku menjadi mangsa. Daya momentum jatuh yang agak besar telah menyebabkan seluar sekaligus lututku terkoyak bersama. Uhuks, sedih, seluar itusss baru sahaja ku beli... sob, sob....

Setibanya di rumah, luka dicuci dan diletak minyak gamat, tapi seluar ituss? Seluar ituss mesti diselamatkan juga, sebab baru sahaja dibeli, aku pun mencari-cari kain yang sesuai untuk ditampal, mujur aku masih menyimpan seluar jeans lusuh yang tidak boleh dipakai lagi. Kerja-kerja menampal pun dilakukan, dan untuk menambahkan element 'vogue', tampalan dibuat bentuk hati. Hihi, puas hati melihat seluarku berwajah baru, mesti semua orang diluar sana cemburu melihat seluarku yang baru iniss. (^-^)

Lutut? Seminggu dua juga terasa kebasnya, Alhamdulillah sekarang sudah beransur pulih. Terima kasih kepada bunga2 dan kayu ituss kerana memberi gaya baru kepada seluarku, redha...... Sekian....



Backdated : 3 weeks ago

~~Kucin'~~



Backdated : 3 weeks ago

~~I'm Back!!~~

Yuuhuuu... Salaam & hi all,

Wahhh, it's been a while..... dah lama tk update, teramatlah bz lately, and now, I could say..errr, take a break for while, dah lama gatal tangan nak update blog ni actually, but time constraint forbid me to do so... done the final submission for design studio, Alhamdullillah, one more to go in a couple of days... so people, more posts will be coming soon.... (^-^), muaaahsssss

Oct 23, 2008

~~Counting the hours~~

Gambar ini hanya gimik semata-mata, jangan tertipu!



Akan berada di luar Melbourne selama beberapa ketika (^-^)




Oct 16, 2008

~~Nak update ke?~~

Iskh, nak update ke taknak ni?? Tak larat... tapi kang klu dok saja tdo pulak smpi maghrib, huhu.... keletihan yang teramat this week, today pulak puasa, lagi la teramat letih ok. Campur dengan letih 2-3 hari yang lepas, huhu...

Semalam or kelmarin ada 'history seminar', di mana my turn untuk present. Huhu, dengan takde perasaaan + blur, baca jek text yang sebanyak 4 muka surat A4 tu, huhu, tak bley nak discuss2 dah, sebab terlalu cuak & tak cukup tdo (pulun menghafal fakta, last2 baca gak text) , huwaaaa... sib baik lecturer tu memahami, hih, then petang pulak ade design studio, lagi la kecut perut, tambah2 dh nak dekat final ni, nak berhoya-hoye pun serba tak kena.... (#^-^#), but what a relief sebab lecturer bz, so dia ganti kelas petang esok, kehkeh, so malam ni kena pulun buat keja lagi la..

Today, first day masuk office baru, office jer baru, company lama, heh, first time pegi after 2 weeks coti, pasti tak pasti betul ke building yang neh, so nak taknak kena call bos tanya (kes datang lambat), kehkeh. Sampai jek kt entrance, sudah tk reti nk bukak pintu pulak, sebab kena guna swap card, receptionist tu nampak dari dalam, asyik bg isyarat tangan, mana la nak paham, ceh... ropa-ropanya bley tolak dengan tangan jek pintu tu, office hour mmg sentiasa unlock, penat jek pulun cari button nak tekan, tak macam opis bapak i, nk kuar g toilet pun kena bawak swap card, tkpun biar jek pintu ternganga seketika (^-^)

So, dah masuk office, receptionist tu tersenyum-senyum sambil berkata "Hye, let me show you around", macam first day start keja la pulak, dari pantry, photocopy room, bilik pakcik accountant sampai la ke bilik bos buat tour, huhu, pastu dia siap cakap dgn suma staff, "this is her first day here", huhu, malu seketika. Cantik office tu, macam office bapak i jugak, tingkat doblas, nampak view bangunan2 yang tinggi la jugak, ie:eureka tower, architect firm yg involve dgn project kt office i ni la yang design bangunan tu, hih! And me dpt cubicle seniri, hihi! Biasa la first day kan, nak amik mood dulu, tgk sini sana, tgk luar tingkap, actually nk tentukan arah kiblat, hopefully betul la tadi. Then bos panggil, menonong jek jalan terus sampai meeting room, dah nk sampai entrance office yang depan, baru tercari-cari, eh mananya ni? Padahal bilik dia dah terlepas. Heh, dimaafkan la kan, baru lagi, yang tak tahan tu, dia buat muka blur sambil berkata "Where are you going, I am here", sengih kerang busuk je la...

Pulun buat keja sampai kol 5, ingat nk stay lagi sbb byk lg tk siap, tp suma org dah balik, tinggal 2-3 kerat lg dlm meeting room, so...tunggu lagi, balik jugak la walaupun telah ditegur oleh anak bos pasal keja yg dia suh bt tengah hari tadi, heh.. sowwie, esok i sambung... eh oklah, merepek meraban jek, nak mandi and get ready untuk berbuka, daaaa.... salaam



Taraaaa... ni la work station saye.... hihi (^-^)





Oct 9, 2008

Aidilfitri 2008 - Malaysia Hall Melbourne



Suatu pagi di hari raya......

(courtesy of Sdr Suhaimi, EHSAN)

Kronologi Hari Raya

Salaam & hi... today dah getting better, so... baru ada hati nak update blog (padahal banyak lagi kerja lain nak kena buat nih!) Here goes.....


*Hari Pertama*

Celik2 mata jek, hati dah mula rasa sebak, but still boleh control, call abang instead of mak (kalau call mak confirm berjurai air mata neh). Duduk terkelepek tepi dinding sambil bantal tutup muka and talking on the phone wif abang. Yang si Add neh macam tau2 jek aku nanges, masuk bilik jek "laaa, awat nangis nih, dah la tu, nnt aku pn nangis jugak, huhu" (adengan peluk-memeluk berlaku seketika) huhu, time tu mmg dah takdek hati nak g memana, hajat di hati nak melepek jek atas katil, tapi still boleh berfikir dengan rasional la kan, setaon sekali jek, mandi, siap lebih kurang, bertolak pergi ke Malaysia Hall, time tu dah boleh menguntum senyuman sket2, tak manis la kan anak dara chomel nanges pagi2 raya, dah tu, naik tram yang ramai org plak tu, suma org sebuk2 nak g keja, kitaorang pulak sebuk nak g smayang raya. Huhu, after Eid prayer, makan2 sket, bergambo lebih kurang, pegi symposium dengan Add, dengan berbaju kurung & berkebaya, sampai ke petang tu haaa.... smpi terlentuk-lentuk la dalam lecture theatre tu, huhu. After 5, baru la terasa suasana Hari Raya, sebab baru nak pegi beraya umah kawan2, umah seniri takdek preparation apa2 pun, jgnkan rendang, kuah kacang yang instant tu pun tk bancuh, huhu... but before that, sempat g shopping dulu, hihi, teman Hamza beli vacuum cleaner + ada la 2-3 benda lagik di shopping nye, then pegi umah Aqib si Castello (anaknya Kak Shidah) , pastu pegi umah Kak Riza, sume makan lebih kurang jek, kol 11 pm la baru smpi umah, mandi, smayang..ZzzzZzzz...


*Hari Kedua*

Dah mula rasa tak sedap badan bila bangun pagi, supposed pergi ofis baru hari ni, bos pun macam excited suh g keja arini, siap bagi full address & instruction macam mana nak pegi ofis baru tu, tapi keadaan tak mengizinkan, terpaksa cancel suma plan arini, klu tak ada yang terpengsan tengah jalan. Dah inform org kt ofis kata tk sihat, pastu tiiidoooooo sepanjang hari, konon nak pulun buat keja sekolah, tapi separuh jalan jek buat, huhu. Agaknya badan terkejut, tetiba masuk makanan dengan kuantiti yang banyak lepas sebulan berehat, kena kerja keras la ekk.. huhu, owh... ya, tiada istilah hari raya pada hari ini...


*Hari Ke-tiga*

Sama seperti hari kedua, but badan dah ok sket, pening pun dah kurang, tak buat apa2 melainkan ngadap keja sekolah, still tak pegi ofis jugak coz I know takde pun keja kt ofis tu, klu tak mesti bos dah call awal2 lagi. Today ada jemputan umah terbuka, heh, umah Kak Zura, kol 5 lebih baru kuar, jumpa dgn Add kt Sydney Road, then baru g umah Kak Zura sama2. Alhamdulillah, banyak sungguh makanan kat umah dia, pulun makan macam tak makan 10 hari! Huhu...
Lama la jugak bertandang kat umah Kak Zura, tunggu Add berehat sebab dia kurang sihat, macam pass baton pulak ehh, org ni tak sihat, pastu org tu pulak tak sihat, pasni sapa ler pulak, about 10 pm baru la sampai umah...


*Hari Ke-empat*

Today bangun awal, sebab dah janji dengan Kak Zura nak pegi swimming, ada la swimming lebih kurang sejam (beraya sambil ber swimming), then kol 10am call Add. Kitaorang dah janji nak beli barang untuk masak2 sama2 kt Sydney Road. Pagi tu breakfast pizza + lasagna dengan Kak Zura @ Sahara.Tak penah dibuat sepanjang idup, hihi, saje nak try, sedap-sedap makanan nye kata Kak Zura. Beli ayam +- 6 kilos, daging 4 kilos, huhu, berat tak hengat, sib baik Hamza join, so dia tulun la angkat2 benda yang berat tu, time ni mmg dah rasa tk sedap badan balik, almaklum la, lepas swimming (dah sebulan tak pegi), tiba2 pulun g swimming sampai sejam, huhu, sian badan ku ini, kena dera. Sampai umah dah kol 3, smayang & tdo jap. Cannot go la klu tak rest, nak kena memasak untuk open house next day. Sian osmet ku, excited nak buat open house dari sebelum puasa lagi, so.. ku turutkan ajer kehendaknye, kehkeh, geli betul ayat! Kol 430 gitu start memasak, sampai la kol 12 lebih kot, lambat kan, bukan ape, kena ganti2 masak, sebab periuk and dapur kecik, huhu, redha je la...


*Hari Ke-lima*

Hari yang ditunggu-tunggu oleh Add, hihi, Awal2 pagi buta dia dah bangun, sebab kena goreng bihun, semalam masing2 dah angkat bendera putih, letih tak hengat. Aku pulak tdo dengan nyenyaknye sampai kol 9. Ingat nak sambung tdo lagi, tapi kesian Add masak sorang2, hall pun tak kemas lagik, so kena la merajinkan diri kemas hall, vacuum carpet, susun +simpan suma benda yang tak diperlukan, potong ketupat, susun makanan atas meja dll. Temanya kaler hijau yer kawan2. Owh, today daylight savings dah start, meaning sekarang waktu di sini beza 3 jam dengan waktu di Malaysia, apa lagik, kitaorang kelam kabut, ingat kol 11, rupanye dah kol 12, keja masak + mengemas tk abes lagi, jemput org dtg makan pulak kol 1, huhu. Sib baik kat kol 2 baru first guest datang, hihi, upsss, sebelum nak cita panjang lagi, nak list menu dulu :

Menu tuan umah masak :

Gulai daging
Rendang ayam
Soto ayam
Bihun goreng
Ketupat nasi + pulut
Kuih2 raya
Air oren

Menu dari org2 yang bermurah hati nak sponsor:

Nasi kambing (1 tray yang amat besar ok! boleh cater 30 orang makan, huhu)
Kuih talam (org Singapore masak, sedappp sangat)
Kek keju
Kek mangga
Ghulap jamun
Minuman jus
Biskut + dip
Pasta
Nasi goreng vegi
Buah-buahan

So, bermula la operasi umah terbuka, orang datang dan pergi, overall it went well, sume org enjoy sume makanan yang ada, baru terasa suasana Hari Raya (^-^), pendek kata sampai ke malam la ada orang datang, rezeki pun murah, Alhamdulillah, siap org boleh tapau bawak balik lagi makanan2 yang ada, my deepest thank to those who were join the crowd. Kalau amik attendance, mau kat 100 org kot yang datang. Yang tk dpt datang, lain taon kite jumpe eehhh (^-^)

Tonight jugak kemas dapur, kemas lebih kurang je la, basuh suma bekas2 yang dah kosong, letihnya Tuhan jer yang tau, tdo pun tk sedo diri sampai ke pagi.. huhu..


*Hari Ke-enam*

Dia start balik dahhh, badan kembali tak sihat, kali ni lebih teruk, sakit tekak pun join sekali, badan pun makin panas, tapi gagahkan diri bangun tolong Add kemas dapur & buat keja sekolah, huhu, tapi bila dh sampai petang sikit, huwaaa, cannot go la, katil jek peneman setia. Malam makan nasik +ikan masin, tu je yang boleh ditelan. Then tdo, tdo & tdo....


*Hari Ke-tujuh*

Still in the same condition, but nak taknak kena g sekolah, nak submit assignment, submit dengan takdek perasaan, balik umah, terkelepek atas katil balik, malam baru bangun mandi & buat keja sekolah lagi. Terasa nak makan nasik, tapi Add call & katanya nak beli KFC, hentam je la kan... in the end, boleh masuk seketul ayam jek. Tonight la paling teruk rasanya, badan panas tk hengat, botol air all the time ada tepi tilam, actually tak boleh tdo pun, but still tak larat nak bangun chatting dgn abg, sowwie mowwie dear, huhu.. dah lama tk demam, gini la jadiknye, dengan sakit tekak lagi, sungguh tak selesa ok.. uhuks, cobaannn... redha...


*Hari Ke-lapan*

Semalam berehat dengan harapan hari dah ok, ropa-ropanya jadi lagi teruk, nak jamah makanan pun tak boleh, masuk jek makanan, kuar balik, owh tidak, kurus la macam ni, kekeke, abg jgn jeles... sama seperti kelmarin, asyik tdo jek, satu benda pun tk jadik.. hmm... tak produktif langsung arini...


*Hari Ke-sembilan*

Taraaa, dah baek mak, dah sihat, Alhamdulillah, walaupun panas badan still ada, tapi dah kurang banyak, dah boleh jamah nasi, and paling penting, boleh buat kerja2 yang terbengkalai since few days back - laundry, keja sekolah, kemas dapur, kemas bilik, huhu, macam tongkang pecah jadiknye... Hari Raya? Owh, istilah itu dah hilang since beberapa hari yang lepas... but Im sure kt M'sia org still teruja nak sambut hari raya kan, still ada open house di sana sini, owh how I wish I were in M'sia, sob..sob... apa2 pun hidup mesti diteruskan, start the engine & back to work!! Occay people, takecare & have a good day... (^-^)

Oct 6, 2008

~~Unwell~~

T.A.K.S.I.H.A.T.D.E.M.A.M.S.A.K.I.T.P.E.R.U.T.S.A.K.I.T.T.E.K.A.K.
N.A.K.B.A.L.I.K. :(

to be continue......

Sep 30, 2008

~~Salam Aidilfitri~~



Mata sering salah melihat,
Mulut sering salah berucap,
Hati sering salah menduga,
Mohon maaf lahir & batin,
Untuk segala khilaf yang pasti ada,

Salam Aidilfitri,
Ikhlas dari jauh.... di perantauan....





Sep 28, 2008

~~0~~

K . O . S . O . N . G .

Sep 24, 2008

~~Hujan emas di negara orang...~~

Salaam & hi people,

Got nothing much to say, just nak share pengalaman arini jek, not only about today actually, hari2 yang lepas pun. Ermm... today jamah nasi only at 9 pm, after almost 3 hours selepas waktu berbuka. Kenapa? Well, sebab ada kelas. Berbuka tadi makan apa? Hm.. Sempatlah jamah 4-5 biji kismis, kismis je, not kurma occay, then sembahyang, terus terkocoh-kocoh g kelas. Nak teguk air pun tak ingat.

Mesti korang pk, apsal la minah ni citer pasal pengalaman berbuka pulak, cam takdek topik lain. Takde lah, just nak bagitau, bersyukur la semua2 yang ada kat M'sia nun, jangan merungut, even ada banyak kelas + assignment + kerja, tapi waktu berbuka tetap diperuntukkan, kat sini.. who cares? Lecturer mat saleh tu nak bagi pelepasan waktu berbuka, dalam mimpi je la, nak sembahyang pun, buat2 keluar nak g toilet, raya pun belum tentu boleh raya, raya tetap raya, tapi dalam kelas jer la (^-^) redha, so orang2 di sana, hargai segala apa yang ada di sekeliling, even walaupun benda tu kita tak suka, at least... appreciate, mana tahu masa ke hadapan, kita takkan jumpa lagi benda tu.

Orang kebiasaannya selalu bercakap, 'wah, bestnye belajar kat oversea', ye ke? At certain point yes, in term of experience, lain.. lain sangat dari negara sendiri, ada yang positif & tak kurang jugak negatif nye. Kalau setakat nak jalan berjalan-jalan for 2-3 weeks, couldnt be denied memang teruja + best. Tapi, kalau stay + belajar lama2 kat sini, baru tau langit tu tinggi ke rendah, apa yang boleh disimpulkan "Hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri, lebih baik di negara sendiri". Maybe apa yang I merepek kat atas tu tak applicable untuk semua orang, yeah.. depends la kan. I reckon I can survive for another several years if only at least 1 of my family member is here, air mata pun dah kering, tapi kadang-kadang merambu jugak kuar, huhu. Yes, definitely..... Kawan-kawan memang ramai, yer... semua pun baik2, tapi tak sama dengan family sendiri, walau apa pun, mesti ada the differences, kan?! And among all of the siblings, I yang selalu away dari family, padahal I yang paling manja sekali (dah diganti oleh Liana kenit), dunno why, maybe dah tersurat macam tu, redha.

And... pengalaman bekerja sambil belajar memang memenatkan, tambah lagi di negara asing, and sekali lagi kadang-kadang air mata ni bergenang tanpa disuruh, baru terasa bertuahnya kalau belajar di tanahair sendiri, serba serbi sempurna, I mean, at least kita familiar dengan suasana sekeliling. Di sini, baru terdetik untuk belajar menghargai, menghargai semua peluang yang ada, sebab tak ada org akan tolong kalau tercicir, belajar bertanggungjawab ke atas diri sendiri. I remember, a friend of mine told me once, education di Malaysia tak membolehkan student bekerja, yeah, maybe I akan ada alasan yang sama kalau I belajar di M'sia, but after gone through 2 different systems, what I could say is the education system here is more tight + independent which means it requires students to be more focus and enthusiastic towards their assessments. Flexible means you have to be more responsible. But still most of the student here are working in order to survive. "Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan", yes, those are the right words, semangat & iltizam tu perlu... (motivasi untuk diri sendiri ni sebenarnye)

Oklah, cukup2 lah tu merepek, dah lenguh tangan occay, nak layan jiwa jap.. :~~


Dalam dingin subuh hatiku terusik,
Kenang nasib diri di rantauan,
Bergema takbir raya menitis air mata,
Terbayang suasana permai desa,

Rindu hati ini inginku kembali,
Pada ayah bonda dan saudara...

Hanya ku sampaikan doa & kiriman tulus ikhlas,
Dari jauh ku pohonkan ampun maaf...

Restu ayah bonda ku harap selalu,
Demi anakmu yang kini jauh...

(Allahyarham Sudirman Haji Arshad)



Sep 21, 2008

~~Kadang-kadang~~

Kadang-kadang...
Kita kena pentingkan diri-sendiri
Supaya tak selamanya di tindas
Atas kesediaan kita yang kadang kala terlalu lembut hati

Kadang-kadang...
Kita kena pekak kan telinga
Agar hidup kita tak selamanya dalam di lema
Agar hidup kita lebih fokus kepada sesuatu perkara
Kerana orang lain hanya faham dan tahu dari segi lahiriah

Kadang-kadang...
Kite perlu luahkan prinsip kita
Walaupun pahit bagi orang lain
Supaya suara kita di dengar
Supaya kehadiran kita di ambil pusing oleh orang lain

Kadang-kadang...
Ya, hidup ini ada pasang surutnya
Perlukan pengorbanan yang kadang kala
menyakitkan hati dan kejam
Inilah harga yang perlu dibayar oleh seorang manusia
Jika mahu kekal bertahan dalam keadaan waras
Jika mahu kekal seimbang rohani dan jasmani

Kadang-kadang... bertafakur, berfikirlah...
Kembali kepada-Nya

(Copyright Reserved : Linda Razak)

Sep 19, 2008

~~Blessed Friday~~

Salaam & hi all,

Today baru terasa nak update blog, this week macam bz sket kt ofis + assignments uni. Bertubi-tubi keja itu ini datang, baru siap initial design for a new project in Box Hill. Tertekan jiwa raga since pagi tadi bila bos asyik tanya drawing dah siap ke blum, huhu... kira sampai pening la di buatnya. Luckily semalam dah buat separuh kat umah.

Hari ini ku berbaju kurung ke tempat kerja. Mak aiii, berangin semacam, nak jalan kain melekat-lekat, tapi still control ayu (^-^). Cuaca arini pun bagus, suasana yang sesuai untuk pergi jalan2 & window shopping, heeeee... just a bit windy jek. Today takdek idea nak berbuka dengan menu apa, hmmm... most probably makan kat luar je la kot. Letih memasak lagipun stok bahan mentah kat umah pun dah abes... nanti bila sampai angin rajin baru nak g beli.

Haish.. yang si anak bos ni ape kes, asyik lalu lalang dari pagi tadi. Naik rimas aku, tiap2 kali aku datang kerja pun macam tu, rasa dalam setengah jam tu ada 4-5 kali dia lalu, nak ngorat cakap je la... kekekeke! (perasan seketika, Abang jangan marah ehh). Ada ala2 nak ajak bersembang, sorry la.. banyak lagi keja lain nak buat, seperti meng 'update' blog nih, hihi (^-^). Owh.... sempena hari Jumaat dalam bulan yang mulia ni, nak attach sedikit tazkirah, more to sejarah Islam I guess...moga dapat memberi sedikit ilmu pengetahuan buat kita semua.. InsyaAllah...




Al-Quran diturunkan Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW bukan sekadar sebuah kitab tetapi untuk menjadi pedoman hidup atau petunjuk (hidayah) bagi umat manusia, memberi rahmat, syifa', ketenangan, peringatan, penjelasan, sekali gus sebagai mukjizat atas kenabian Muhammad SAW.

Sebagaimana yang ditegaskan dalam firman-Nya yang bermaksud: Bulan Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk dan perbezaan (antara yang benar dan yang batil)..." (al-Baqarah: 185)

Oleh itu, seharusnya peringatan Nuzul al-Quran menjadi momentum bagi umat Islam untuk menilai kembali sejauh mana mereka memahami dan menghayati kandungan al-Quran. Apatah lagi dalam kita melayari Ramadan mulia ini.

Allah berfirman yang bermaksud: Kitab suci ini diturunkan untuk memberi keputusan (jalan keluar) terbaik bagi masalah-masalah kehidupan manusia (al-Baqarah: 213).

Peristiwa penurunan pertama al-Quran kepada Nabi Muhammad SAW ketika berkhalwat di Gua Hira' pada malam Jumaat bertepatan 17 Ramadan iaitu tahun ke-41 dari kelahiran Baginda sentiasa dijadikan pemangkin semangat kepada pemuda mualaf kelahiran Perkampungan Muramvya, Burundi, Afrika, Hilali Sibomana, 30, dalam usaha beliau menguasai dan menyelidik ilmu al-Quran.

Beliau berkata, surah al-Alaq yang bermula dengan suruhan yang bermaksud: "Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan"... adalah bukti paling jelas dan sahih tentang kepentingan pencarian ilmu itu.


(Courtesy of column 'Bicara Agama', Utusan Malaysia Online)

Sep 11, 2008

~~Juadah untuk berbuka~~



Taraaaa, nampak yummy tak? Eheh, ni nama nye kuih lapis langit, hihi, sebab ape langit? Coz it's blue in color.. hihi, actually I nak post this entry last few days, tapi tak sempat, yang terpampang dalam gambar tu was my third attemp, after the first 2 attemps tak jadi, huhu.. lembik and jadi macam agar2, but rasa dia still sedap, lemak manis gitu, auww!!

Saje je improvise sket kuih lapis tu, orang selalu masak dalam talam besar kan, I buat dalam silicon mini muffin cup, di kukus dalam bamboo container, macam dalam gambar kt bawah tu, itu la hasilnye..chumel kan, then I takde coloring kaler merah.. biru jek yang ade, hentam je la, janji rasa kuih lapis, warna tak penting, teringin nak makan sangat, sebab tu tak penat2 mencuba sampai la nampak rupa kuih lapis ni (^-^), errmm, ok la.. dat's all, enjoy the pics!


~~Relax~~

Today, I should say... I could take a rest for a day, from all the tiring works.. sangat penat otak ok, done the mid-sem crit last night, and it went well, have to develop & explore more, Lindsay said. The theme.."Designing a new museum : celebrating the city", apa benda yang nak di celebrate nye, itu still samar2 lagi, tapi conceptual sume dah ok, takpe... nanti perah otak cari idea...

And as usual, it supposed to be my working day today, but Im jobless, hmm.. keje dah takde sangat kt ofis, klu g pun goyang kaki jek, lagipun klu tak g my boss dah ada option lain, keja tu boleh pass kt Amber, another technical assistant at the office, but she's more to graphic design stuff, hmm.. so decided to stay at home dari sakit bahu mengangkut laptop yang berat tu g ofis. Tunggu je la a call from my boss, klu ade... ade keja, klu takde... nasib badan.... masuk angin kuar asap... rasa macam nk cari keja lain pun ada, should I? Ermm... hang on dulu la kan..

Teringinnya nak balik time raya, unfortunately... dengan dukacitanya jadual sekolahku dah termaktub hari tu ade studio, uhuks. So, dengan penuh harapan I mencari-cari tarikh yang sesuai untuk balik, mid of October..ade cuti 10 hari, so dengan penuh semangatnye cari flight ticket, lepas satu..satu lagi airlines... hampa, takde!! Klu ada pun mahal tak hingat, huhu... takpe la, bertahan je la kat sini, as long as Dia ada, aku berserah..

For iftar, nak masak ape yer, tak larat la nak pk, klu ikut hati makan megi je, letih la nak masak, osmet pun jarang berbuka kat rumah, I je yang jadi penghuni setia, kadang2 macam penunggu pulak, huhu.. nanti la petang2 sikit baru pk, sekarang nak buat research untuk history seminar pulak, kunun2 rajinkan diri (^-^)

Occay all, have a good day...muaaahhsss, salaam

Sep 8, 2008

~~Gerammmm~~

It happened sometimes, some people loveeee to emphasize themselves, without thinking about others, hmm.. somebody locked the computer which link to the laser cutter, owh I WONT forgive you.. shame on you.. Nick Vesser, haku terkejar-kejar balik umah amik drawing, angkut MDF board yang berat giler tu sampai sakit otot tangan ni, tunggu tram for another 20 minutes dalam kesejukan, but it was useless, sampai lab, ko locked kan komputer tu yer... eyyy geramnye kat orang yang penting diri sendiri nih, ingat laser cutter tu bapak dia yang beli agaknye... :P

Disebabkan terlalu geram + penat, air mata merambu-rambu kuar dari lift nk kuar uni sampai la kt tram stop, semua orang tengok, pedulikan!!!! Janji terkeluar semua amarah yang ada dalam hati ni... actually tak abes lagi geram ni, but now dah cool down sket, tau tak elok marah lama2..... nnt mood baik taknak datang, satu keje pun tk boleh buat... hmm, takpe... takpe.... redha... sabar separuh daripada iman... hopefully everyhting is going to be fine tomorrow.. InsyaAllah....

Sep 7, 2008

~~6th day Iftar...~~

Since it was first weekend in a fasting month, me and few friends decided to gather and have an iftar together. Me and my flatmate were welcoming 2 guests, Kak Dilah and Kak Zura. Unit 58 tenants prepared 'nasi tomato', 'bubur lambuk', 'jelatah' and 'buah melaka'. Kak Zura brought along with her 'ayam masak merah' & mochi, sooo.. yummy.. ok! And Kak Dilah, cooked 'daging hitam' & 'sambal hitam' + rendang ayam kering (Cik Ros yang masak, tapi dia tak datang) , sangatlah pedas ok, but then they're very tasteful (^-^).

I coudnt help myself to taste all the foods, and sudahnya sampai sakit pinggang. Kak Dilah pun sampai terlelap kena penangan nasi tomato, ngantuk sangat lepas makan nasi katanye. Then we performed solahs together , seronok! Bukan selalu dapat berjemaah, masing2 busy dengan hal masing2 (^-^)

Hihihihi.... syukur Alhamdulillah, murah rezeki... hopefully there will be another iftar gathering next weekend, I've always love to gather and share all the foods since we are far away from all the Bazaar(s) Ramadan + 'makanan tunjuk' back home, huhu...sob..sob... till then, daaaaa.....

Sep 5, 2008

~~Regular Health Mistakes~~

All of us make little health mistakes that cause damage to our bodies in the long run - simply because we are unaware we are doing something wrong. Here are some of the most common mistakes made by many of us.


Crossing our legs

Do you cross your legs at your knees when sitting? Although we may believe that this is the lady-like elegant way to sit, sitting this way cuts down circulation to your legs. If you don't want varicose veins to mar the beauty of your legs and compromise your health, uncross your legs every time you realise you have one knee on top of the other. The best way to sit is to simply place both legs together on the floor, balancing your weight equally. If you feel like changing position, instead of crossing your legs, simply move both legs together to one side. As an alternative, you could also consider crossing your legs loosely at the ankles. This is a classically elegant way to sit, and is far better for your legs and your health than sitting with your legs crossed at your knees.


Not changing our toothbrush


How often do you change your toothbrush? Most of us wait until most of the bristles have either fallen off, or are in such bad shape that we'd be embarrassed to pull out our brush in public. However, since not many of us need to pull out our brush in public, we carry on with our frayed one until we lose it. Replace your toothbrush often. Damaged bristles can harm the enamel, and don't massage your gums well. If you find brushing your teeth a pain like I do, but know you must do it, you might as well be doing it right. Imagine going through the annoyance of brushing your teeth twice a day only to find out that you're damaging your enamel every time you clean your teeth. Also, use a brush with soft bristles unless your dentist has advised otherwise.


Eating out often


There are oils that are high in cholesterol, and oils that cause little harm and are better for your heart. However, no matter how light
the oil is, it is never a good idea to eat too much of it. Avoid fried foods.Remember that in all probability your favorite Indian food

restaurant throws a huge, HUGE chunk of butter in a tiny bowl of dal. Rita, who worked in the kitchen of a 5 star hotel, was shocked when she saw the cook chop a 500gm butter slab in half, and throw half into a Paneer Makhani dish. No wonder the customers left licking their fingers. And no wo nder they felt so stuffed and heavy afterwards. Limit outdoor eating unless you know that you're getting served light and healthy food.


Skipping breakfast


Never, ever skip breakfast. Remember, when you wake up in the morning it's been around 10-12 hours since your last meal. Your body needs food now, more than at any other time. Eat a heavy breakfast. You will then be busy through the day, and the calories will get expended quickly. If you are trying to diet, eat a light dinner. Here are some more common health mistakes we make. Being informed and making a few changes can help make us feel a whole lot better.


High heels


High heels sure look great, but they're murder for your back. This however doesn't mean you should steer clear of stilettos. Wear them, but not when you know you will be walking around a lot. Wear them when going out for lunch or dinner - when the only walking you will be doing is to your car, to the table, and back. Avoid high heels when you are going somewhere on foot. If you are constantly tempted to wear your heels, take a good look at your flats. Is there something about them you dislike? Invest in a new pair of beautiful flats or shoes with a low heel. Buy something you love, that you will enjoy wearing. If possible, get a matching bag. You will then enjoy your flats as much as you do your heels.


Sleeping on a soft bed


You don't have to sleep on the floor be kind to your back, but do make sure you have a firm mattress. Although a mattress on springs is soft and lovely to sink into, it's bad for your back. If you already have an old bed with springs, you don't need to invest in a new one - simply get a thick wooden plank put over the springs, and place the mattress on the plank. Similarly, if your mattress is old and lumpy, throw it out and get a new one. Your neck and your back will thank you. The same rule applies to sofas. If you will be spending hours on a sofa, get a firm yet comfortable one. Sofas you completely sink into are not the best idea.


Pillows


No matter how comfortable sleeping with ten cushions is, have pity on your neck and resist. Sleep with one pillow, and make sure it is not too thick. If your pillow gets lumpy, discard it and go for a new one. Get a thin pillow if you sleep on your stomach, and something a little thicker if you sleep on your back, to give your neck adequate support.


Not exercising


So all of us know we s hould exercise more, but many of us don't. This is a health mistake we consciously make! And why is that? Simply because we refuse to admit the damage we are causing to our bodies by not working out. A number of people only start working out once they've experienced a warning signal. Don't wait for a heart attack to strike before you decide to opt for a lifestyle change. Make the change now. You don't need to train for the marathon to be in top shape. Half an hour of brisk walking three to four times a week will make a world of difference to your health. You could then increase this to forty minutes, four times a week - and you're all set. If you haven't exercised for a week, you're making a mistake.

(Courtesy of Kak Dilah)


Sep 3, 2008

....

Me... lack of courage, need a booster… really…



Aug 31, 2008

~~Merdeka!!~~

Negara Malaysia merdeka lagi, syukur Alhamdulillah, moga terus maju menerusi anjakan paradigma pemimpin-pemimpin nya, moga tiada lagi konflik kuasa + perkauman + agama di sana sini yang menyesakkan dada, yang merisaukan & melagakan rakyat sesama sendiri, hmmm.... sudah-sudah lah, sempena merdeka dan kedatangan Ramadhan, muhasabah diri, buka buku baru, moga kita sama-sama mendapat keberkatanNya, InsyaAllah.


Setelah lama memerah keringat,
Senyuman bangga terukir di wajah,
31 Ogos tarikh keramat,
Tanda negara tak lagi dijajah.

(^-^)

Aug 30, 2008

~~ A for an apple (^-^) ~~




I bought this cute apple brooch while I was wandering around the city with Kak Dilah. Actually we went out to find a birthday gift for Add, but me end up buying this brooch for myself, and Kak Dilah started to 'sengih2 kerang bucuk ' when I told her it was for myself, heh...yeah right... i am a shopaholic, couldnt help it!

Ermm, Im baking banana muffin, waiting for the second batch to be cooked. And later in this afternoon we will go to Kak Zura's place to celebrate Add's suprise birthday party + gathering to celebrate the coming of holy month - Ramadhan Al-Mubarak, owhh.. happy fasting everyone!! Hope this year will be better than previous years (^-^) Amin

Aug 28, 2008

~~I wish...~~

I wish I have one mini sewing machine,
Small machine with can be fitted in my wardrobe,

I wish I have found one mini sewing machine,
Small machine which I can use to make my own 'baju kurung',

I wish there is a mini sewing machine in front on me now,
A small machine which will make my day even more better,
A small machine which will make my boring day even more occupied,

There's no any other wish right now,
Except for one mini sewing machine,
I wish.....

Aug 26, 2008

~~Doa~~

PERMATANG PAUH 25 Ogos – Majlis solat munajat meminta kemenangan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Masjid Bandar Baru Perda.........


Doa yang dibacakan selepas solat Maghrib itu antara lain berbunyi: ‘‘Ya Allah... musnahkan Mohd. Saiful... (Tan Sri) Musa Hassan... (Tan Sri) Gani Patail... (Datuk Seri) Najib...”

Bacaan doa tersebut dipimpin oleh Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr. Badrul Amin yang bergema kuat melalui pembesar suara ke kawasan perumahan di sekitar masjid itu.

Mendoakan keburukan untuk orang lain adalah bertentangan dengan ajaran Islam. Rasulullah SAW melarang umatnya berdoa seperti yang dilaungkan di Masjid Bandar Perda itu.


Doa jenis apakah itu? Satu lagi tanda akhir zaman....Walahhua'lam... Dimana kaum yang lain?? Tersenyum puas di dalam hati...
Buka mata, tanya minda....


~~Time~~

You're different now, yes definitely.... I can feel it, and it hurts me... should I blame the TIME? It changed everything.... ...... ...... ......

Aug 23, 2008

My passion_BEADS

Salaam & hi all,

This entry will be about beads... I love beads, love to put them on my clothes, bags, scarfs or whatever things where I can put them on (^-^). Abang said I am obses towards beads, ye ke?!! Taklah, sekali sekala je obses, nak hilangkan busan.. hih! So, below are few clothes + scarfs yang I dah kerjakan dengan beads yang I ada, hihi... unfortunately, gamba beg yang dah dijahit beads takde.. huhu, will be updated di lain hari....







Taraaaa...latest work, beads on trousers, enjoy!!


Kesian Si Colin Itu...



Seekor anak ikan paus yang cedera dan tertekan selepas kehilangan ibunya sehingga menjadikan beberapa bot dan kapal layar sebagai ibu di perairan di utara Sydney sejak seminggu lalu, akhirnya terpaksa dibunuh semalam kerana terlalu lemah untuk hidup.

Nasib malang anak ikan yang digelar 'Colin' menjadi paparan utama media Australia dan antarabangsa sejak Ahad lalu selepas ia mula dikesan cuba mendapat susu daripada bot yang disangka ibunya....

Ia kemudian diberikan suntikan maut pada awal pagi semalam dan bangkainya diperiksa di Zoo Taronga, di sini.

Anak mamalia sepanjang 4.5 meter dilihat membenamkan dirinya di dalam air ketika pegawai veterinar cuba memberinya bius untuk dibawa ke pantai berhampiran.

(Courtesy of Berita Harian Online)


Moral of the story : Sayangilah anak-anak anda, jangan dibiarkan jadi macam si Colin nih, iskh... sebak jugak ler baca kisah Colin ni, tapi di maafkan la kan, nama pun haiwan, tak dikurniakan nikmat akal fikiran, tapi rasanye dia sesat ni, kalau tak mesti mama dia jaga dia dengan baik, ni manusia... ada akal, boleh berfikir, tapi masih tak reti nak beza yang mana baik yang mana buruk, dapat anak di buang-buang, tak reti nak bersyukur, tak reti nak menghargai nikmat yang Allah bagi, hmm kesian...., dunia akhir zaman... lebih banyak fikirkan hal duniawi dari dunia selepas mati... (muhasabah untuk diri sendiri & kawan2) Wallahhu'alam...




Aug 21, 2008

~~It's called determination~~



One fine day, after finished my swimming routine, I was wandering around the city, then accidentally passed by this one shop, selling handbags, wallets etc.... and as usual I couldn't resist to look at all the designer's bags, including this one bag... wahh...it's really caught my eyes, and it was on sale... yeay.... yeay...yeay... (ala2 terpaut pada pandangan pertama gitu).... but I didnt know whether I should buy it or not....(baki gaji after tolak tambah ASB, PTPTN, bil tepon suma belum sentuh lagi, kehkeh)

I kept on thinking of that bag when I got back home, huhu... 2 - 3 days passed by, this time I went there while I was babysitting Aqib, Kak Shidah's son.... to my surprised, the bag was no longer there....uwaaa... dah ada orang beli, uhuks! I went to another branch which was 15 minutes away from the first shop, they got the bag, but then I didn't like the color, black = might make me look older than my age, red = too striking for me..huhu, I prefer white....simple and calm (^-^), hmm, 'takde rezeki kot' , terdetik dalam hati. No, I won't give up, yet Kak Shidah suggested me to go to the DFO where they got another branch there... 'hmm, nak pegi taknak? kang nyesal pulak'. Unfortunately, none of the trains stop at the Southern Cross Station, so we decided to take a train to North Mebourne, got off there and hop on another train which heading to the city, huhu, sampai Aqib tertido atas stroller la nak cari beg punye pasal....sowwie Aqib, nanti Kak Lin belanja roti coklat lagi, eh 'akak' ke... hihi, boleh la akak ehh, auntie cam tua sgt pulak, eheh!

Dalam hati ni asyik berdoa la moga2 beg tu ada...and so that balik dengan muka riang gembira, kekeke! Luckily, they got it, one last white beg...bersyukur sangat.... so, I bought the bag...hihi (^-^), and atas nasihat Kak Shidah, I tak jadi nk simpan beg tu, kunun2 untuk hantaran... heeee.... and abang gave his permission for me to use it as well, yeay..yeay.... and dengan rasminya baki duit gaji I pun tinggal nyawa2 ikan jek, tapi takpe, puas hati, nampak barangnye, tambah2 beli dengan duit gaji seniri kan! So, that's my story... betul la orang cakap... usaha tangga kejayaan/determination is the key to success , InsyaAllah (ingat lagi time form 1 lekat quote ni dekat dinding kelas, huhu)

Occay people, have a good day.. muaahssss... (^-^)

Aug 15, 2008

Did you know? Part II

Did you know?....

- In 4000 BC Egypt, men and women wore glitter eye shadow made from the crushed shells of beetles

- Butterflies taste with their feet

- 0.3% of all road accidents in Canada involve a moose

- The vocabulary of the average person consists of 5000 to 6000 words

- The average human body contains enough sulfur to kill all the flies on an average dog

- Of all the senses, smell is the most closely linked to memory

- Arachibutyrophobia is the fear of peanut butter sticking to the roof of your mouth

- Peanuts are one of the ingredients of dynamite

- Every time you lick a stamp, you're consuming 0.1 of a calorie

- More people are killed annually by donkeys than die in air crashes

- Leonardo da Vinci invented scissors

- If you stand at the bottom of a well, you would be able to see the stars even in the daytime

- Grapes explode when you put them in the microwave

- The word "lethologica" describes the state of not being able to remember the word you want

- Most lipsticks contain fish scales

- It takes 17 muscles to smile and 43 muscles to frown

Aug 13, 2008

Did you know?

Did you know?...

- The strongest muscle in the body is the tongue

- People say, "Bless you" when you sneeze, because when you sneeze your heart stops for a millisecond

- It is physically impossible for pigs to look up to the sky

- A polar bear's skin is black. Its fur is not white but actually clear

- The most common non-contagious disease in the world is tooth decay

- The smallest man ever was Gul Muhammed of India, who measured 1 foot, 10 inches

- A cat's jaw cannot move sideways

- The name of all the continents end with the same letter they start with

- The average human body contains enough iron to move a 7.62 cm nail

- You can hear the tick of a watch from 6 meters in very quite conditions

~~Baw Baw Trip~~


Sweet memories... 080808 - 090808 (^-^)

Aug 10, 2008

~~Pulang~~

Mak cakap, hari ni genap 50 hari dia menginap kat sini..
Hari ni jugak, last day dia kat sini...
Sedih dah terasa dari 2 - 3 hari yang lepas...
Tapi konon2 aku kuatkan hati, taknak tunjuk sedih...
Masih bergaduh dengan Liana, merungut dia banyak mengomel itu ini...
Marah sebab dia mengada-ngada...

Tapi malam ni, selepas 50 hari, terasa sunyi... sangat sunyi..
Tak ada lagi suara halus Liana minta Ribena....
Tak ada lagi suara Mak minta pakaikan lampin untuk Liana....
Sedihnya...hanya Tuhan yang tahu... abang pun tahu kan...
Air mata ni pun dah tak boleh di tahan - tahan lagi...

Hari terakhir...
Aku mandikan Liana pagi tadi...
Aku pakaikan baju & sikatkan rambut dia...
Aku ajak Mak & Liana jalan-jalan pusing pekan lagi...
Aku tolong kemaskan beg & barang-barang...
Itu saja yang terdaya....

Terima kasih Mak...
Sebab jaga anak Mak ni... makan pakai...
Walaupun sesingkat 50 hari...
Terima kasih Liana... sebab temankan Kak Lin di sini...
Teman makan nasi sambil tengok TV...
InsyaAllah panjang umur kita jumpa lagi.... (^-^)
Moga perjalanan dipermudahkan & selamat sampai....Amin

Aug 5, 2008

(^-^)



Sesuatu yang indah, ada di jiwa, biarlah rahsia..... (^-^)

Aug 1, 2008

~~We Will Miss You~~

This series of picture was meant to be a booklet which I made for Cima, yeah I managed to complete the booklet and gave it to her just before she went for boarding, these pics are only 0.02% of all the pictures which I have in my photo album folder, hope you'll love it Cima....


Today or to be exact,tonight... one of our good friend here is leaving for Malaysia.. No, it's not the right words, she left already... yeah, she left just now, left behind her memories with us here... I tried to put the sadness far away from my eyes... but then, I couldn't stop the tears from overflowing...and I was speechless, couldn't even finish one sentence while I was talking to her...but no worries, we will meet again InsyaAllah... and one thing for sure.... we will miss you... Cima@Ema@Emazull... yes, definitely, we will miss you....do take care & do have a good time in Malaysia (^-^)



Jul 25, 2008

Hmmm...



I.M.I.S.S.Y.O.U.~~ really.....

Jul 20, 2008

~~Melbourne Design Market~~

Melbourne's weather forecast, July 20th : Cloudy with showers and the risk of a thunderstorm. Moderate northerly wind becoming light and variable.




Since the weather is really exchangeable, a plan of going to Sunday Art Market in Williamstown has been canceled and changed to :

* Art Market ( Art Center)
* Free Shuttle Bus Tour (went through all stops 'till the last stop)
* Shrine of Remembrance
* Melbourne Design Market

The last stop (credit to Miss Dayah), surprisingly really rang the bell (was so sleepy before that), though it was held at the Fed Square's car park, the response was unbelievable, too crowded and happening. Since the market itself called 'design market', many unique, stunning & creative stuffs can be found here - clothes, stationaries, home ware, accessories, u name it! But there's one stall which really caught my eyes, selling bags, watches, shower curtains and folded rulers (if Im not mistaken). Of all the designs, the bags and watches are really2 unique + cute.. bla..bla.blaaa... I couldn't help myself to buy the watch (1 for myself & & another 2 for my little brothers + yup yup been induced by my flatmate as well (she bought 2 for herself). The brand is called S.T.A.M.P.S . Basically the concept is mix & match, u can choose both design of a watch and a strap by yourself. Me myself spent almost about an hour to choose, huhu. Finally, I got these designs, have a look! (^-^)

The collections (including the 2 belong to my flatmate)


Close up! (^-^)


Jul 18, 2008

~~what a dayyy...~~

It was 11 50 am.. and I thought of staying at home & rest, instead of going to work since I finished all the works given, suddenly.....

kringg.....kring...kring.... (aahhh, sudahhhh...)

Mr A : Hi Lin, how are you today?

Me : Hi, Im good, thanx...

Mr A : Hey Lin, we have an urgent work to be done, need to be finished before Monday, do you think you can come to the office today?

Me : (uhuks, harapan ku musnah).. Errr... ya, I got nothing to do today, but I need to go to uni first, then I'll go to the office..

Mr A : Owh, that would be good, what time do you think you can come?

Me : Aaaaa, probably around 2 or 230 pm...

Mr A : Ok, that's great, c u soon....

Klik!!

Uwaaa........baru ingat nak tido siang, sob... sob... & tak jadi nak beramah mesra + bergaduh dengan adik ku arini, huhu..... and bila sampai ofis, xda pulak keja nk buat, kena tunggu encik bos verify dulu, iskh....

Sekian.......................................................ZzzZzz...

~~Makanan Membentuk Peribadi~~

Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Bersabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Sesungguhnya Allah bersih, Dia tidak menerima kecuali amalan yang juga bersih.


Sesungguhnya Allah menyuruh orang mukmin dengan perkara yang Dia suruh para Rasul, maka dia berfirman yang bermaksud: Wahai sekelian Rasul, makanlah makanan yang baik-baik dan kerjakan amalan soleh. Sesungguhnya aku mengetahui apa yang kamu lakukan. Firmannya lagi yang bermaksud: Wahai orang yang beriman, makanlah kamu daripada rezeki yang baik-baik yang kami kurniakan kepada kamu.


Kemudian Rasulullah SAW menceritakan mengenai seorang lelaki yang jauh perjalanannya, kusut masai rambutnya lagi berdebu dia menadah kedua tangannya ke langit memohon doa: Wahai Tuhan! Wahai Tuhan! Sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram, dibekalkan dengan bahan-bahan yang haram, maka bagaimana doanya diperkenankan. (riwayat Muslim, Kitab:al-Zakat, 1015).


Makanan yang Halal


Halal ertinya boleh, jadi makanan yang halal ialah makanan yang dibolehkan untuk dimakan menurut syariat Islam. Segala sesuatu baik berupa tumbuhan, buah-buahan ataupun binatang pada dasarnya adalah halal dimakan, kecuali apabila ada nas al-Quran atau hadis yang mengharamkannya. Ada kemungkinan sesuatu itu menjadi haram kerana memberi mudarat bagi kehidupan manusia seperti racun, barang-barang yang menjijikkan dan sebagainya.


Allah berfirman yang bermaksud: Wahai orang yang beriman, makanlah di antara rezeki yang baik-baik yang Kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar hanya beribadat kepada-Nya. (al-Baqarah: 172)


Firman Allah SWT yang bermaksud: Hai sekelian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan, sesungguhnya syaitan itu musuh yang sangat nyata bagi kamu. (al-Baqarah : 168).


Firman Allah yang bermaksud: Menyuruh mereka mengerjakan yang makruf dan melarang mereka dari mengerjakan yang mungkar dan menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka segala yang buruk. (al-A’raf : 157)


Rasulullah SAW, pernah ditanya tentang minyak sanin, keju dan kulit binatang yang dipergunakan untuk perhiasan atau tempat duduk. Rasulullah SAW bersabda: “Apa yang dihalalkan oleh Allah dalam Kitab-Nya adalah halal dan apa yang diharamkan Allah di dalam Kitab-Nya adalah haram, dan apa yang didiamkan (tidak diterangkan), maka barang itu termasuk yang dimaafkan”. (riwayat Ibnu Majah dan al-Tarmidzi).


Berdasarkan firman Allah SWT dan hadis Nabi SAW, dapat disimpulkan bahwa jenis-jenis makanan yang halal ialah:


* Semua makanan yang baik, tidak kotor dan tidak menjijikkan.

* Semua makanan yang tidak diharamkan oleh Allah dan Rasul-Nya.

* Semua makanan yang tidak memberi mudarat, tidak membahayakan kesihatan jasmani dan tidak merosak akal, moral, dan akidah.

* Binatang yang hidup di dalam air, baik air laut maupun air tawar.


Jika diperhatikan dengan penuh teliti ayat-ayat al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah SAW di atas, secara langsung menyuruh orang Islam memilih makan yang halal dan yang baik. Malahan perintah ini bukan sahaja ditujukan kepada orang awam malahan suruhan itu terlebih dahulu memerintah para Nabi dan Rasul a.s supaya beriltizam dengan sumber yang halal.


Ungkapan “halal lagi baik”, maksudnya halal dari sudut sifat makan itu dan baik bermaksud makanan yang berzat. Ini bertujuan supaya apabila makanan itu dimakan, ia bukan sahaja mengenyangkan dan pada masa yang sama dapat memenuhi keperluan jasad manusia dari sudut mineral dan vitaminnya.


Ini bermaksud Islam menganjurkan penganut mengamalkan sistem pemakanan yang seimbang .Makanan yang halal dan berkat ada kaitannya dengan perangai dan tingkah manusia. Makanan yang halal dapat menjana kekuatan jiwa manusia, juga dapat mempertingkatkan produktiviti seseorang.


Saya juga yakin bahawa makanan yang halal dapat melahirkan insan yang berakhlak mulia dan insan yang patuh dan tunduk pada perintah Allah SWT.


(COURTESY OF 'BICARA AGAMA' COLUMN, UTUSAN MALAYSIA)


Jul 12, 2008

~~Melbourne Zoo Trip~~




Fakta mengenai Zoo Melbourne :

* Memerlukan sekurang-kurangnya 2 jam untuk 'cover' seluruh kawasan zoo.
* Tempat yang menarik untuk 'family picnic', so bawak bekalan makanan yang secukupnya.
* Perancangan ruang yang teratur (user friendly environment & space).
* Penguin pun ada, jadi pada mereka yang malas pergi ke Philip Island, boleh jenguk2 penguin di sini.
* Ada platypus yang sangat comel yang tak penat2 berenang ke sana sini.
* Ada kangaroo yang kena sumpah jadi kayu , katak yang kena sumpah jadi besi, gajah yang kena sumpah jadi kayu & batu, iskh... kesian...
* Bahasa Malaysia juga ada di aplikasikan di kawasan tertentu di dalam zoo ini (jarang dijumpai di zoo-zoo lain kecuali di Malaysia)
* Tanaman lengkuas pun ada di sini (noticed by my mom)
* Sekurang-kurangnya ada 3 kedai cenderamata di dalam kawasan zoo & 'shot glass' dia mahal occay!! (business strategy huh!)
* Waktu tengah hari bukan waktu makan haiwan-haiwan, tapi waktu tidur, huhu.
* Konklusinya, saya puas hati pergi Zoo Melbourne. (^-^)


Jul 8, 2008

~~Sleepless nite~~

Salaam,

As usual, susah nak tido malam, actually dah tido lepas Maghrib tadi, kehkeh, erkkk.. bukan sengaja, sbb pening, terkena penangan Mamee tuuuuu..dah lama tak makan, teringin pulak tengok kat kedai tu tadi, ntah la nape, alergik dengan mee rangup yang bernama Mamee nih! Huhu.. asal makan jek, mula la rasa loya + pening, sebelum makan tak pk pun, pk sedap jek, heh (sowwie Abang, I should obey u).....

Since tak boleh tido, I nak share useful info dengan semua orang, few weeks back, I got an opportunity to attend Yusuf Estes talk at Melbourne Uni. I would say it was once in a lifetime opportunity and Alhamdulillah I've been 'selected' to join the crowd. Couldn't really recall what was the exact date, but the talk was held in two days in a row. I just want to conclude, not to elaborate on what was the talk all about. The talk was about the differences between Islam and other religions, how are we as a Muslim prepare our mind from being distracted by others, how can we as a Muslim defends our believes, our aqidah, the notions are very clear, understandable and simple, and Shaikh Yusuf himself as a former Christian can give a better understanding of Islam according to Quran & Sunnah... compare to us, who were born and been brought up as a Muslim (terasa kerdil diri ini). I adore him a lot since then. So, grab the opportunity, have a look at the link given, me myself haven't gone through enough yet, bit by bit... InsyaAllah, hope everyone will get better understanding after this. (^-^)

Jul 1, 2008

They... & I...




They.....

- came here a week ago
- have already left for Malaysia today
- left their sweet precious memories with me here
- gave me the best ever time in my life after years of living here (^-^)
- caused me woke up early in the morning to go out, heh, it's a good habit though

I.....

- feel grateful cause they're willing to come here & visit me (^-^)
- just finished doing house cleaning :P
- feel tired and unwell but fully satisfied with what I did for the whole long week
- hope they're satisfy and happy
- hope they will remember this trip as I am
- hope we can meet again and plan for another trip together (^-^)
- miss you all already :(

Jun 23, 2008

~~Penantian suatu penyeksaan~~ Dedicated to beloved friends of mine..

Benarlah apa yang diungkap selama ni "penantian suatu penyeksaan" (#^-^#), hmm... I'd just dont know what to do, they're supposed to be here by now... but, hmmm... sorry my dear friends, I could do nothing but waiting....waiting... and waiting.... and the time is ticking..ticking...ticking....

Kesian + risau dari jauh, that's all I could do now, ni semua gara2 some people yang pentingkan diri seniri, hopefully this time the schedule will be right on time, kalau tak ok jugak, tutup company je la, dari menyusahkan semua orang, uhuks! Xde mood dah la, to be cont....



Jun 21, 2008

Jun 12, 2008

Kenapa hari ini saya pasif....

Kenapa hari ini saya pasif? Kerana.....

* Saya dengan tidak sengaja nya 'ter' bangun lambat, sedangkan semalam otak saya sudah plan untuk bangun awal pagi dan melakukan senaman aerobik.

* Saya makan nasi dengan banyaknya untuk sarapan pagi, membuatkan saya kenyang dan mengantuk sekarang.

* Apabila saya sampai di pejabat, saya tidak ada kerja kerana semua kerja telah saya siapkan dengan bersungguh - sunguh pada hari Selasa yang lepas.

* Apabila saya sampai di pejabat, ketua saya pun tidak tahu tugasan apa lagi yang perlu dia beri kepada saya kerana mesyuaratnya dengan klien pada hari Selasa yang lepas berjalan dengan lancar dan mungkin tidak ada penukaran langsung terhadap lukisan yang saya sediakan.

* Otak saya sekarang sudah berfikir untuk pulang ke rumah atau pergi membeli - belah, dari membuang masa begitu sahaja di pejabat.

* Saya mahu pergi membeli - belah, tetapi saya belum mendapat gaji saya lagi.

Konklusinya, saya terasa sangat pasif dan tersangat skema pada hari ini. Sekian.


Jun 7, 2008

Cousin's wedd, an evil me & yummy banana muffin

Salaam & hi all,

Today is my cousin's wedding ceremony, of course back home, hmmm...really frustrated as I couldn’t join the crowd, wut to do.... Did call her last night and she sounded very happy, Im happy for you too dear, hopefully the relationship will be last forever.... InsyaAllah

Im taking day off today, from all the tiring works, but then was 'forced' by abang to wake up early in the morning, huhu... as usual, online...video call and reading online newspaper. Ever since the election ended, many absurd things came up in Malaysia, everything happened goes with the unfinished political agenda, been dragging all the way….. even it’s only a small matter, what I could conclude now, ‘everyone who is up there’ only wanted to show their power….. either the gov or the opponent, hmmmm… without considering people who are experiencing the consequences…hmm, hey guyz, kalau nk ‘mark up’ pun jangan la banyak sangat, ingat sket gaji korang tu sume dari duit cukai yg rakyat bayar…tak cukup lagi ke “gaji yang tinggi” yang dpt bulan2 tu, takkan nk idup senang-lenang sorang2 jek, and stop making nonsense + bull**** + fake promises here & there…. Enuff about that I guess, kang lebih2 kena black list pulak….

As usual, weekend days are cooking days, hih, so…. I just came up with a simple idea this morning, let my flat mate cook all the main dishes and I prepare the dessert, hihi... brilliant me!! I baked banana muffin this afternoon, and it’s yummy, ala..rasa macam muffin pisang kt Kenny Rogers tu!! (^-^) (puji diri seniri, sekali sekala kan). And abang…. He went to the office to do his unfinished job, played badminton with his colleague and came back home straight away after that (^-^), ahh my mind full of messy things, better stop now before I start mumbling crappy things again.... hih! daaaa….

Banana muffin from Lin's kitchen (^-^)


Jun 2, 2008

Abg's b'day & my so-so day

Hi hi all & Salaam...

Today is my Abang’s birthday…. Happy Birthday dear.. hope u’re happy ever after, jadi tak I nyer surprise?! Thanx to Cmeen & Rudy, I thought they wanna deliver the cupcakes during the lunch hour, ropa-ropanya pagi2 lagi Rudy dh letak kt atas meja dia, and I dgn confident nye call Abang and tk kasik dia kuar time lunch hour, haha…sekali terkantoi… kekeke, but it’s ok la, surprise gak kan Abang? Owh, talking about the cupcakes, the package is so cute, I love it very much even I couldn’t taste it (credit to wondermilk , u did a good job)…thanx to my best buddy as well - Cmeen, sbb tolong g order + tolong amik + tolong deliver…. (^-^)


Cupcakes by wondermilk.......for you abang (^-^)


And now, besides listening to a song “Dia Milikku” by Yovie N the Nuno, I got nothing to do really (I malas nak practice for presentation), I was surfing through an internet since this morning, Malay movies – Nana Tanjung 2, Dunia Baru The Movie, coming soon Cuci… hih, I know kt Mesia dah berzaman org tgk those movies, but.. what to do, as usual, I ketinggalan, heh! Then jumped into other field – bunga dulang, bunga hantaran, bunga dip, bunga stokin…. u name it! Then moved to another topic…. How to do smocking, haha…. Lari sungguh topik2 tu kan, then…sbb dah busan sgt, search ‘aerobic class’ kt youtube, then kuar la satu video “beginner aerobic”, ape lagi, meliang liuk badan ikut instructor tu, hih, fuuhh.. penat… bukan penat sbb dok bergerak sana sini, penat gelak sorang2, hih! Takpe first time 10 minutes jek, pasni bole la practice tiap2 ari, spare 10-20 minutes for exercise (abg jgn jeles, Im getting slimmer… kekekeke) ….and confirm malam ni tdo nyenyak (hopefully la…..), mmg ada problem nk tdo malam2, ntah la kenapa….since sekolah lagi, penah terbaca, org tk bole tdo malam ni maksudnye otak tk shutdown betul2, huhu…so camane la pulak nk shutdown otak, heh… nnt la buat research.

Actually dari semalam rasa tk sedap badan, rasa demam tk demam gitu, badan letih kot, swimming la, pastu g jalan2, mkn nasik beriani kambing la, owh ya, lepas swimming, masuk jacuzzi and sauna gak, now I remember, fatut la badanku mcm letih sgt2, (#^-^#) huhu…. Alhamdulillah, today ok sket, I paksa diri minum air banyak2 arini, mintak2 jgn la demam, this Wednesday ada presentation, kang pengsan time present, tak ke haru biru! Hmm.. ok la, tu je kot, to be cont….muuaahhsss


May 30, 2008

~~No Title~~

Salaam and hi all,

Ni baru ada kelapangan nak update blog, been busy lately.. dengan assignment, submission... Alhamdulillah semua dah selesai, abang said I selalu buat keja last minute, heh... kind of true... but I managed to finish it (#^-^#) , phewwhh!! Last phase jek belum lepas, FINAL presentation.. huhu, cuak..cuak..!

So, what am I gonna talk about for this entry, ermm.... takde ape sangat la, been busy with my student life, social life... what else! Come to think about, few years are gone.... dah lama rupanya I've been here, without a family...just few friends, yang selalu cheer me up! Sometimes rasa macam mimpi, macam mana boleh ada kt dunia asing ni, and walaupun I selalu homesick and nangis nak balik, but still I can hang on here, hmm... Whatever it is, hidup mesti diteruskan right, dah tertulis perjalanan hidup I macam ni, honestly kadang2 I merungut, kenapa my life tak smooth macam orang lain, u know.... after high school, masuk universiti, dapat degree.. and get a good job, then boleh bagi duit tiap2 bulan kat adik2, kat parent... buy things you want using your own money, hmm, maybe itu life orang lain, mine is quite different, abang yang byk sedarkan yang tak semua benda yang kita plan kita dapat... yeah, and I'm starting to accept the faith, bersyukur dengan apa yang ada, and berusaha ke arah yang lebih baik... (^-^), moga2 Allah tabahkan hati ni, nak tempuh dugaan yang kita belum tau lagi macam mana bentuknya.... erm, I reckon enuff about luahan hati yang dah lama terpendam ni...



Those pics above were taken at the same spot but at different day and time, lovely arent they? This is one of my favourite spot in the house apart from my room. Bila I rindu my family, rindu nak balik umah, I selalu termenung kat tempat ni, which is kat tepi tingkap in the kitchen area, why? Only from this spot I can see all the airplanes flying here and there , coz Tullamarine Airport is located on that side, ermm especially time sunset, the scenery is really beautiful and makes me calm (^-^)..... so, enjoy the pics!

Errmm, now nak story pasal my new routine, dulu main2 jek, every weekend join few friends of mine main badminton, yeah I tak terer macam abang, just for fun and keluarkan peluh sket2, lebih banyak melompat + gelak2 dari bermain, but yeah.. I really enjoy it! And starting from last weekend, we all sepakat nk tambah new activity in our exercise schedule... hihi, benda ni dah lama jugak tk buat, last time I went into a swimming pool was with Siti, a year back! Last wiken, we all pakat2 pegi City Bath, dengan Cima yang tak bawak baju sekali, luckily Kak Zura and me bawak baju lebih, heheh... Ramai2 terjun dalam kolam renang tu, conquer satu corner (kes tak reti berenang), terkuak kuak macam katak jek, Add je yang pro, huhu.....2 jam berendam, tu pun ada hati tkmau balik lagi.. (^-^)... this wiken, kitaorang nk try swimming kt tempat lain pulak, kt Brunswick, hopefully tak ramai orang...umm, ok la, enuff for now kot, nak buat keja lain pulak, since abang pun ada tournamnet tonite, so I bole tgk Bleach dulu, hihi... nitey! daa...

Related Posts with Thumbnails