Ni sebab Zera request... suruh tempek resepi buat sushi... xde apa sangat la Zera....
Kulit sushi tu dua2 ready made, ada jual kt kedai. Then Zera tanya, masak nasi kena guna cuka ke?? Ada sesetengah orang mmg letak cuka beras, about 1 tbspn untuk 500 gm beras. Tapi Kak lin buat tk letak pun, hihi... main belasah jek. Just time masak nasik lebihkan air sket, so that nasik agak lembik & mudah untuk dikepal2... (^-^)
Kalau inti seaweed tu mmg diaorang buat letak cuka... tp sket je la. Yang lain2 tu ikut citarasa sendiri nak guna inti apa, mana tau Zera nak improvise guna inti serunding daging ke... iskh, sedap tu, terliur pulak.
One more, untuk sushi bergulung tu, time dah gulung abes, kt hujung kulit tu sapu air sket, so that dia mudah melekat, jangan terlebih tau, nanti terkoyak pulak. Okie budak kecik... good luck & happy try!!
1 comment:
i pernah buat kat rumah dulu.beli beras khas utk buat shushi..ada jual,kalau nak senang pegi cold storage,sudah pasti ada.lama x buat shushi nih..balik penang nih nak buat lah
Post a Comment